61. Festival – Svečano otvaranje

FESTIVAL MUZIČKIH ŠKOLA
ZRENJANIN

Potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš

Muzičke i baletske škole daju svoj pečat i poseban doprinos obrazovnom i vaspitnom sistemu u Srbiji i Vojvodini i mislim da bez muzike, bez baleta, plesa, teško možemo zamisliti pravo obrazovanje. Tim školama čestitam na dobroj organizovanosti, a gradu Zrenjaninu na lepoj svečanosti i dobroj organizaciji Festivala. Za Vladu Vojvodine značajno je ulaganje u ovakve festivale i u muzičke talente, kako bi od njih postali muzički pedagozi, stručnjaci, umetnici i muzičari, jer taj potencijal ovde svakako postoji.

 

Svečano otvaranje

Festivala muzičkih škola Srbije, čiji je realizator po drugi put nakon 33 godine Muzička škola Josif Marinković iz Zrenjanina, svečano je otvoren u nedelju 7. maja koncertom učenika škole u punoj sali Kulturnog centra grada domaćina.

Na koncertu su nastupili solisti i združeni ansambli – gudački orkestar (OMŠ i SMŠ), duvački orkestar (OMŠ i SMŠ) i horovi (OMŠ, SMŠ, hor pripremnog razreda i Kreativne muzičke radionice – muzičkog zabavišta Kolegijum). Ansamblima (pojedinačnim i združenim) su dirigovali profesori zrenjaninske muzičke škole Senka Milisavljević, Zorica Kozlovački, Vesna Nemčev, Branislav Gagić i Sanja Popović. Korepetitori su bili Marko Pejčić, Aniko Gardinovački i Tina Nikolovski, a aranžmane za program koji je ovom prilikom izveden uradili su profesori Dragana Damjan i Slobodan Ćirić.

Grad Zrenjanin je, uz Pokrajinsku vladu, podržao ovaj Festival, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poželeo je svim učesnicima Festivala prijatan boravak i puno uspeha na takmičenju, uz uverenje da će Zrenjanin, kao i uvek u sličnim prilikama, biti gostoljubiv i uspešan domaćin.

Učesnicima i gostima Festivala dobrodošlicu i uspešne takmičarske nastupe su poželele i direktorka Muzičke škole Josif Marinković i direktorka Festivala Danijela Radaković Derikrava, kao i Slađana Šegavčić, predsednica Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

Organizacioni odbor
Danijela Radaković Derikrava (direktorka Festivala)
Slađana Šegavčić (predsednica Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije)
Santija Cvejić (sekretarka žirija)
Vilma Dutina (sekretarka žirija)

Pokrovitelji Festivala
Autonomna pokrajina Vojvodina
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Grad Zrenjanin

 

Od 8. do 13. maja, u sali Muzičke škole i sali Kulturnog centra Zrenjanina takmičiće se 64 ekipe solista, 34 kamerna ansambla i 11 orkestara iz 55 gradova Srbije. Festival, koji se se od 1956. godine održava svake godine u drugom gradu, je jedina manifestacija takmičarskog karaktera u zemlji u kojoj se učenici osnovnih muzičkih škola ocenjuju ekipno, na osnovu čega se rangiraju i same škole. U saradnji sa školom realizatorom, Festival organizuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije. Festival će biti zatvoren 13. maja koncertom laureata u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Slike Muzička škola Josif Marinković Zrenjanin

Sadržaj ovog sajta je zaštićen autorskim pravima čiji je nosilac i koja zadržava Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije.

Loading...