Žiri

Republičko takmičenje 2018


VIOLINA

P-3a
Savely M. Shalman (Rusija)
Ines Ana Badanjak (Hrvatska)
Pavel Hula (Češka)

SAVELY M. SHALMAN je istaknuti profesor violine u Rusiji. Godine 1963. diplomirao je na Univerzitetu Rimski Korsakov (klasa A. Rušanski), a studije je nastavio na Lenjingradskom konzervatorijumu (klasa B. Sergejev). Nastupao je u orkestrima i kamernim ansamblima, održavao koncerte u Lenjingradu i drugim gradovima, dok nije otkrio svoj talenat za predavanje. Godine 1972. počeo je da radi u muzičkoj školi Vassileostrovsky. Od 1990. godine fokusirao se na rad sa učenicima Specijalne muzičke škole u okviru Konzervatorijuma Sankt Petersburg. Među njegovim učenicima su mnogi vodeći članovi ruskih, evropskih i američkih orkestara. Njegove aktivnosti uključuju radionice i predavanja u Rusiji i inostranstvu, a često je član žirija međunarodnih violinskih takmičenja. Docent je Međunarodne akademije Schnittke. Njegovi članci i eseji objavljuju se u časopisima, učestvuje i kao urednik albuma violinske muzike. Razvio je i primenio nov sistem edukovanja mladih violinista koji obezbeđuje brz napredak i stalnu motivisanost učenika. Ovaj metod je osnova njegove knjige Biću violinista (I will be a violoinist) koja je trenutno jedan od najpopularnijih priručnika za učenje violine. Tokom godina ovaj metod je postao nezaobilazan kada je u pitanju metodika violine u Rusiji, pa se sada štampa i treće, redigovano i poboljšano izdanje.

INES ANA BADANJAK je rođena u Vinkovcima, u Hrvatskoj. Nakon završetka srednje škole u klasi prof. Eve Hűhn, upisala je studije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gde je stekla zvanje magistra. Još u ranom uzrastu osvojila je nekoliko nagrada na državnim takmičenjima a tokom studija osvajala je nagrade u Hrvatskoj i inostranstvu, što kao solista, što kao kamerni muzičar i član značajnih hrvatskih orkestara. Nekoliko godina je bila član Zagrebačkog kamernog orkestra i direktor Međunarodnog državnog takmičenja Rudolf Matz. Danas je njen glavni fokus pedagogija. Radi kao profesor violine u Zagrebu i njeni studenti osvajaju prve i specijalne nagrade na međunarodnim takmičenjima, nastupaju širom Hrvatske i često gostuju u televizijskim emisijama hrvatskih televizija. Ines Ana Badanjak je autorka prve violinske škole od 1960. godine i nekoliko drugih metodičkih priručnika za učenje sviranja violine na hrvatskom i engleskom jeziku. Često je pozvana kao član žirija državnih i međunarodnih takmičenja. Održava master klaseve za studente i profesore. Za svoj rad je dobila mnoga priznanja, među kojima izdvajamo Nagradu Ministarstva prosvete i Nagradu Udruženja profesora muzike i plesa.

Češki violinista PAVEL HULA, prvi violinista kvarteta Kocian, osvojio je nagradu Kocian takmičenja i postao laureat međunarodnog takmičenja češkog radija Concertino Praga. Studirao je u klasi prof. Hlounova na Muzičkoj akademiju u Pragu. Ovaj svestrani umetnik uspešno kombinuje karijeru soliste i kamernog izvođača. Sarađivao je sa vodećim orkestrima Češke, uključujući Češku filharmoniju pod dirigentskom palicom Vaclava Neumana. Kao solista je nastupao u brojnim Evropskim zemljama i Japanu. Od 1975. do 2011. godine Pavel Hula je vođa Kocian kvarteta, sa kojim je nastupio na više od 3200 koncerata u 32 zemlje i snimio veliki broj CD-ova za Denon, Supraphon i Orfeo. Godine 1966. kvartet Kocian započeo je saradnju sa izdavačkom kućom Praga Digitals sa kojom je ostvario nekoliko zanimljivih projekata. Ovaj kvartet je 1997. godine nagrađen nagradom Grand Prix Charles Cross u Parizu, za snimak gudačkih kvarteta Pola Hindemita. Od 2001. godine Pavel Hula je umetnički direktor kamernog orkestra Praga Camerata i sve više se bavi dirigovanjem. Učestvuje na zakmičenjima za mlade muzičare. Od 2006. godine je profesor na Muzičkoj akademiju u Pragu.

3b-5
Igor Voločin (Francuska)
Gorjan Košuta (Slovenija)
Martin Draušnik (Hrvatska)

GORJAN KOŠUTA rođen je u Ljubljani 1947. godine. Deeset godina učio je violinu u klasi Cirila Veroneka. Pohađao je Školu muzike Eastman (Ročester, Njujork) i Visoku školu za muziku u Kelnu (klasa Igora Ozima), gde je dilplomirao 1971. godine. Za njegov dalji umetnički razvoj bili su važni master klasevi koje je pohađao kod Ivana Galamiana i Maksa Rostala. Nastupao je na koncertima širom sveta i postao renomirani solista i izvođač kamerne muzike. U fokusu njegovog umetničkog rada je ARCADIA-TRIO, čij su članovi i čelista Miloš Mlejnik i pijanista Rainer Gep. Ovaj trio postigao je izvanredne uspehe u koncertnim dvoranama Evrope i Amerike, i naišao na veoma pozitivne kritike publike i stručnjaka. ARCADIA-TRIO ostvario je radijske snimke i snimio nekoliko CD-ova. Poslednji CD sadrži kompletna klavirska tria Ludviga van Betovena. Nakon 5 godina konstantnog asistiranja Igoru Ozimu, Gorjan Košuta postao je profesor Visoke škole za muziku u Kelnu 1978. godine, gde je bio na poziciji dekana Odseka za orkestarske instrumente od 2001. do 2009. godine. Od 2008. godine je profesor violine na Akademiji za muziku u rodnoj Ljubljani. Održava master klaseve u Sloveniji, Austriji, Grčkoj, Koreji i Americi. Od detinjstva je sa uživanjem svirao i violu, pa neretko na svojim nastupima svira na oba instrumenta.

MARTIN DRAUŠNIK (Zagreb, 1981) je svestrani umetnik čije aktivnosti uključuju solo nastupe i resitale, nastupe sa kamernim ansamblima i izvođenje na koncertima sa kamernim i simfonijskim orkestrima. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 2010. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (violina) u klasi Maje Dešpalj –Begović. Kao stipendista Hrvatske akademije nauka i umetnosti nastavio je studije na Hochschule für Musik u Freiburgu, gde je završio postdiplomske studije u klasi prof. Latice Honde-Rosenberg. Usavršavanje je nastavio na Hochschule für Music and Darstellende Kunst u Štutgartu, gde je završio studije za solo violinu sa poznatim violinistom Ingolfom Turbanom. Sudije viole završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Aleksandra Miloševa. Tokom svog obrazovanja, osvajao je brojne nagrade i priznanja. Odmah nakon završetka studija prošao je audiciju za zamenika koncert majstora Zagrebačke filharmonije a koncert majstor postao je 2011. godine. Od. 2005. godine je koncert majstor I Virtuosi di Paganini iz Minhena, pod umetničkim vođstvom Ingolfa Turbana. Oživeo je Zagrebački filharmonijski kamerni studio. Gostuje kao koncertni majstor Zagrebačkih solista, a povremeno nastupa i sa ansamblom Cantus, Zadarskim kamernim orkestrom, i Kamernim orkestrom Varaždina. Jedan je od osnivača Porin String Quartet-a. Godine 2010. osnovao je Zagrebački trio,a trenutno je prva violina Hrvatskog gudačkog kvarteta. Nastupao je širom Evrope, Amerike i Kanade u najznačajnijim koncertnim dvoranama. Kao solista, nastupao je sa nekoliko orkestara i sarađivao sa značajnim dirigentima. Sa ansamblom Cantus izveo je hrvatsku premijeru Violinskog koncerta Đorđa Ligetija. Ovo izvođenje je bilo veoma uspešno a snimak koncerta nominovan je za Porinovu nagradu. Izvodi na violini Fabrice Girardin.

 

VIOLONČELO

 

P-5
STEFAN POPOV (Bugarska)
BOŽIDAR PEJIĆ (Makedonija)
ŽIVKO FIRFOV (Makedonija)

STEFAN POPOV je violončelista bugarske i britanske nacionalnosti, rođen 1940. godine. Počeo je da svira violončelo sa 12 godina i, nakon što je osvojio stipendiju, nastavio je obrazovanje na Konzervatorijumu u Moskvi, gde je studirao od 1961. do 1966. godine (profesori Sviatoslav Knushevitsky i Mstislav Rostropovich). Osvojio je nagrade na mnogim takmičenjima u zemljama Evrope, uključujući Ženevu, Firencu i Beč. Godine 1966. osvojio je medalju Međunarodnog takmičenja Čajkovski za violončelo. U isto vreme nagrađen je od Unije Sovjetskih kompozitora za svoje izvođenje ruske muzike. Od 1971. do 1975. godine predavao je na Bostonskom univerzitetu i New England konzervatorijumu. Živi u Velikoj Britaniji od 1977. godine, gde je profesor violončela na Školi za muziku i dramu Guildhall u Londonu. Redovno nastupa i vodi master klaseve za violončelo na muzičkim festivalima i na državnim konzervatorijumima širom sveta. Njegovi nastupi prenošeni su na radiju i televiziji, a snimio je i brojne CD-ove. Godine 2006. transkribovao je za violončelo Betovenov violinski koncert, čime je obeleženo 200 godina od premijernog izvođenja ovog dela. Eva Janzer Memorial Cello Center odlikovao ga je titulom Chevalier du violoncelle 2008. godine.

BOŽIDAR PEJIĆ završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Srbiji i muzičkoj školi Dr Miloje Milojević u Kragujevcu u klasi profesora Fransoa Jakovčića i Bože Saramandića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi prof. Duške Tasevske. Kao solista je često nastupao sa Makedonskom Filharmonijom i Orkestrom makedonske Opere i Baleta. Kao solista je nastupao u Makedoniji i Srbiji, na festivalima Skopsko leto, Dani makedonske muzike, Jesenje muzičke svečanosti, Balkan Forum, Kamerni fest i drugim. Aktivan je učesnik kamernih ansambala. Sa kvartetom Gajdov nastupao je na preko stotinu koncerata, i u Makedoniji i širom Evrope. Član je međunarodnog kvarteta Cellissimo. Božidar Pejić je osnovao klavirski trio Ad Libitum koji priređuje značajne nastupe u regionu, dok je kao član dua Pejić-Kotevski nastupao u nekoliko makedonskih gradova i na festivalima u Srbiji. Godine 2015. imao je uspešan nastup u Njujorku sa duom Cello i kvartetom AXIOS, sa kojim je 2012. godine izdao CD za izdavačku kuću RAI-Trade. Radi i kao studijski muzičar sa orkestrom FAMES od 2013. godine, snima filmsku muziku za američke i evropske filmske studije (HBO, MGM, Miramax…). Trenutno je prvi čelista Makedonske Opere i Baleta. Muzičkom pedagogijom bavi se već 20 godina, predaje u Centru za muzičko i baletsko obrazovanje Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju. Kao istaknuti muzičar i pedagog, bio je član žirija nekoliko državnih takmičenja

ŽIVKO FIRFOV je rođen u Skoplju u porodici eminentnih muzičara (treća generacija). Sa 16 godina, kao izvanredan talenat, upisao je studije na Fakultetu za muzičku umetnost na UKM u Skoplju, u klasi profesora Dushka Taseska. Nakon diplomiranja nastavlja master studije na Kent State University u Americi, kao asistent u klasi profesora Moshe Amitay. Svoj profesionalni razvoj nastavlja pohađajući master kurseve svetski renomiranih izvođača, među kojima su: Fritz Magg, Lynn Harrell, Miklosh Perenyi, Anthony Elliot, Yehuda Hanani, Mihail Homitzer, Alexandar Fedorchenko i drugi. Profesor Firfov je aktivni violončelista makedonske muzičke scene sa brojnim nastupima u Skoplju, na Ohridskom letnjem festivalu, Skopljanskom letnjem festivalu, Interfestu, Danima makedonske muzike i drugim manifestacijama. Nastupao je sa Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom Musicum Academicum, kamernim orkestrom Makedonske filharmonije i Kamernim orkestrom radija i televizije. Održao je brojne koncerte u Evropi i Americi. Trenutno radi kao profesor violončela i kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti UKIM u Skoplju. Od 2004. godine je koordinator za Makedoniju i aktivni profesor violončela u brojnim etapama Međunarodnog omladinskog orkestra. Član je domaćih i međunarodnih profesionalnih udruženja i učestvuje kao član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja.

 

VIOLA

 

1-5
Peter Ugrin (Slovenija)
Hrvoje Phillips (Hrvatska)
JOVAN BICEVSKI (Makedonija)

Klasični i džez muzičar PETER UGRIN predaje violu na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani i džez improvizacije za gudače na Akademiji za Muziku. Diplomirao je na Akademiji za muziku u Ljubljani u klasi prof. Franca Avseneka. Kao član gudačkog kvarteta je tokom studija osvojio najvišu nagradu za studente u Sloveniji – Prešernovu nagradu. Nastavio je usavršavanje u Austriji, na Carinthian State Conservatory u Klagenfurtu (odsek džez violina), a zatim i na New School for Jazz and Contemporary Music u Njujorku, SAD. Njegovi studenti dobitnici su nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Peter Ugrin je aktivni član nekoliko ansambala koji izvode klasičnu muziku (Guud Quartet, String Quartet, String Quintet) sa kojima redovno nastupa, izvodeći repertoar koji obuhvata poznata dela klasike i dela slovenačkih kompozitora. Održava master klaseve i seminare za violu i džez improvizacije. Vodi džez grupu Artbeaters sa kojom redovno gostuje na festivalima Evrope. Snimao je za Slovenački radio i televiziju. Državni radio Slovenije prenosio je njegove nastupe sa grupom Artbeaters, u kojoj se pojavljuje kao vođa grupe, instrumentalista i kompozitor. Nedavno je snimljen njihov novi album Life compass On! Kao gostujući violista sarađivao je na snimcima mnogih značajnih umetnika, a nekoliko savremenih kompozitora napisali su kompozicije koje su posvetili baš Peteru Ugrinu, a koje je on premijerno izvodio u Rusiji i Sloveniji. Na polju improvizacije Peter Ugrin radi kao kompozitor i izvođač sa bendom Artbeaters, koji je 2012. godine dobio prvu nagradu na 6. međunarodnom džez takmičenju u Bukureštu (učestvovalo 120 bendova). Na međunarodnom festivalu Jazzinty 2013. godine osvojili su sve tri nagrade: za najbolju grupu, izvođenje i kompoziciju.

HRVOJE PHILLIPS je svoje muzičko obrazovanje započeo u Vinkovcima i Osijeku, u klasi prof. Eve Hühn. Dipolomirao је 1999, a magistrirao 2009. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Ante Živkovića. Od 1997. deluje kao solo violist orkestra HNK u Zagrebu, a čla Zagrebačkih solista postaje početkom 2000. Od 2004. solo viola u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. U Zagrebačkom kvartetu je od 2005.

Violista JOVAN BICEVSKI rođen je 13. februara 1975. godine u Skoplju. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je na Državnoj muzičkoj školi Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju. Nastavio je sa školovanjem na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi Ljubomira Gospodinova. Kao student je učestvovao na velikom broju koncerata, u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti, kao član kvarteta i kamernih orkestara. Od 1995. do 1997. godine bio je prvi violista Međunarodnog simfonijskog orkestra za mlade u Altenburgu (Nemačka), sa kojim je nastupao u gradovima širom Nemačke. Tokom ovog perioda imao je koncerte sa kamernim orkestrima, čiji su članovi bili profesori i studenti Muzičke škole Menhetn. Od 1999. godine radio je kao profesor viole i kamerne muzike u državnoj muzičkoj školi u Skoplju. Godine 2005. postao je šef odseka gudačkih instrumenata. Na mesto prve viole kamernog orkestra Skopski solisti dolazi 2007. godine. Fokus njegovih aktivnosti je na pedagoškoj karijeri i radu sa talentovanim učenicima. Kao rezultat njegovog rada njegovi učenici su uspešni makedonski violisti, dobitnici nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Često je član žirija državnih i međunarodnih takmičenja (Makedonija, Srbija, Rusija, Belorusija, Izrael). Od 2011. godine je direktor Državne škole za muziku i balet Ilija Nikolovski –Luj u Skoplju.

 

KONTRABAS

 

P-5
Todevski Velko (Makedonija)
Božidar Kovačić (Slovenija)
BOŽIDAR PEJIĆ (Makedonija)

VELKO TODEVKI (1945) je jedna od najvažnijih ličnosti makedonske muzike u drugoj polovini XX i ranog XXI veka, pre svega kao istaknuti kontrabasista, a zatim i kao profesor i šef kamernih ansambala. Završio je studije u Sarajevu (1969) gde je bio i docent na Muzičkoj akademiji, a vratio se u Makedoniju nakon 5 godina i počeo izvođačku i pedagošku aktivnost. Nastupa sa najznačajnijim makedonskim ansamblima (Opera, Filharmonija, Kamerni orkestar MRT) i postiže izvanredne nastupe kao solista. Njegov repertoar uključuje dela stranih i domaćih autora. Od 1988. godine profesor je Faklulteta muzičke umetnosti u Skoplju i iz njegove klase izašlo je nekoliko poznatih kontrabasista, koji su istaknuti članovi ansambala Makedonije. Svoju posvećenost muzici kompletirao je kroz još jednu aktivnost: osnivač je i menadžer Kamernog orkestra FMU, sa kojim nastupa na brojnim koncertima i često premijerno izvodi veliki broj dela makedonskih autora. Snimio je delove svojih solo nastupa, kao i izvođenja sa kamernim orkestrom FMU u saradnji sa Muzičkom produkcijom MRT. Za svoja izvanredna dostignuća dobio je brojna profesionalna i društvena priznanja.

BOŽIDAR KOVAČIČ rođen je 1955. godine u mestu Poljčane u Sloveniji. Pohađao je Muzičku školu u Mariboru. Uspešno je završio studije na Akademiji za muziku u Ljubljani (1979) na odseku za gudačke instrumente – kontrabas u klasi prof. Lučijana Bolea. Iste godine se zaposlio u Orkestru Opere Maribora, sa kojim je nastupao kao student. Pomogao je u oživljavanju Mariborske filharmonije i bio njen dugogodišnji predsednik. Učestvovao je na Međunarodnom muzičkom festivalu Septembar, festivalu Maribor, i, osim toga, svirao sa poznatim muzičarima, među kojima su i Radovan Vlatkovič, Irena Grafenauer, Dag Jensen, Miloš Mlejnik, Albrecht Meyer, Arvid Engegard, Louise Pelleren, Clara Dent, Mate Bekavac, Goran Košuta, Richard Tognetti, Satu Vansk. Kao solista i član orkestra, nastupao je širom Evrope i sveta (Češka, Austrija, Engleska, Nemačka, Italija, Tajvan, Japan).

BOŽIDAR PEJIĆ završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Srbiji i muzičkoj školi Dr Miloje Milojević u Kragujevcu u klasi profesora Fransoa Jakovčića i Bože Saramandića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi prof. Duške Tasevske. Kao solista je često nastupao sa Makedonskom Filharmonijom i Orkestrom makedonske Opere i Baleta. Kao solista je nastupao u Makedoniji i Srbiji, na festivalima Skopsko leto, Dani makedonske muzike, Jesenje muzičke svečanosti, Balkan Forum, Kamerni fest i drugim. Aktivan je učesnik kamernih ansambala. Sa kvartetom Gajdov nastupao je na preko stotinu koncerata, i u Makedoniji i širom Evrope. Član je međunarodnog kvarteta Cellissimo. Božidar Pejić je osnovao klavirski trio Ad Libitum koji priređuje značajne nastupe u regionu, dok je kao član dua Pejić-Kotevski nastupao u nekoliko makedonskih gradova i na festivalima u Srbiji. Godine 2015. imao je uspešan nastup u Njujorku sa duom Cello i kvartetom AXIOS, sa kojim je 2012. godine izdao CD za izdavačku kuću RAI-Trade. Radi i kao studijski muzičar sa orkestrom FAMES od 2013. godine, snima filmsku muziku za američke i evropske filmske studije (HBO, MGM, Miramax…). Trenutno je prvi čelista Makedonske Opere i Baleta. Muzičkom pedagogijom bavi se već 20 godina, predaje u Centru za muzičko i baletsko obrazovanje Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju. Kao istaknuti muzičar i pedagog, bio je član žirija nekoliko državnih takmičenja

 

GITARA

 

1-5
MARKO FERI (Italija)
LJUBICA BUKVIĆ (Španija)
PREDRAG STANKOVIĆ (BIH)

MARKO FERI diplomirao je na odseku za gitaru na konzervatorijumu Đ. Tartini u Trstu (Italija). Pohađao je master klaseve kod D. Rasela, M. Baruek i A. Poncea. Redovno nastupa na važnim muzičkim festivalima u Evropi (Italija, Slovenija, Hrvatska, Španija, Nemačka, Francuska, Rumunija, Bosna i Hercegovina i druge zemlje), Americi (GFA 2006 – Columbus GA, GFA 2012 – Charleston SC i drugim festivalima u Njujorku, Teksasu, Ohaju, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju), Kanadi, Meksiku, Australiji i Japanu, i kao solista i kao kamerni muzičar. Snimio je nekoliko CD-ova: Barok (2017), Vivo i Nocturnal kao solista, Views sa flautistkinjom Alenkom Zupan, Notes Vagabondes – Live i Modulante sa kvartetom Gorni Kramer, Strolic sa horom Natissa, Originalna dela za flautu i gitaru XX veka sa E. Michelazzi i druge. Predaje gitaru u Muzičkoj školi Marija Kogolja u Trstu i drži masterklaseve u Evropi, Americi, Kanadi i Meksiku. Osnivač je Međunarodnog gitarskog festivala Kras (Italija/Slovenija).

LJUBICA BUKVIĆ je rođena u Novom Sadu, gde je započela muzičko obrazovanje sa 9 godina. Bečelor i Master studije završila je u klasi Zorana Dukića na Escola Superior de Musica de Catalunya u Barseloni, gde trenutno i živi. Tokom studentskih dana, imala je priliku da pohađa master klaseve renomiranih gitarista poput Huberta Kapela, Roberta Ausela, Karla Markionea, Aniela Desideria i drugih. U ovom periodu ostvarila je saradnju sa savremenim kompozitorima poput Feliua Gasulla, koji joj je posvetio svoju Koncertnu studiju br. 12 – De Ressonancies. Takođe, to je bilo vreme kada je učestvovala u različitim muzičkim projektima i svirala u kamernim ansamblima različitog sastava, sa fokusom na savremenu muziku. Tako je i danas usmerena i zainteresovana za modernije muzičke pravce, koji danas čine deo njenog bogatog i raznolikog repertoara. Osvojila je nekoliko međunarodnih nagrada na gitarskim takmičenjima poput European Competition Citta di Gorizia, Italija, International Guitar Festival of Szeged, Mađarska, Morski Festival Kitare, Slovenija, Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet, Španija, I Concurso de Guitarra de Girona Josep Ferrer, Španija. U svojoj rodnoj zemlji bila je Laureat nekoliko državnih takmičenja. Kao solista i kamerni muzičar Ljubica redovno nastupa na koncertima u Španiji. Takođe, pozivaju je da nastupa na festivalima i koncertima širom Evrope.

PREDRAG STANKOVIĆ rođen je u Tuzli 1949. godine. Zasluženo je poznat kao “čarobnjak gitarske pedagogije”. Sa muzičkim obrazovanjem počeo je u rodnoj Tuzli, a studije nastavio u Sarajevu u klasi Ivana Kalcine i Mile Rakanović. Prvi čas gitare održao je u Domu za mlade u Tuzli. Od osnivanja gitarskog odseka u osnovnim i srednjim školama Tuzle, kao profesor, obrazovao je više od 1000 učenika, sa kojima je osvojio preko 160 nagrada od kojih je više od 50 na najprestižnijim međunarodnim gitarskim takmienjima. Njegova velika posvećenost, stručno znanje i istrajan rad, učinili su ga izvanrednim profesorom iz čije su klase izašle generacije gitarista izvođača i profesora (Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Alen Garagić, Boris Tešić, Sanel Redžić). Sa njegovim imenom se povezuje fenomen “tuzlanske gitarske škole”. Osvojio je brojna priznanja za doprinos gitarskoj pedagogiji i redovan je gost festivala i takmičenja gitare. Godine 1966. osnovao je Umetnički centar za mlade u Tuzli, koji okuplja muzički nadarenu decu. Bio je producent dva CD-a Sanela Redžića.

 

HARMONIKA

 

1-5
Alexander Dmitriev (Rusija)
Angel Marinov (Bugarska)
Ricardas Sviackevicius (Litvanija)

ALEKSANDAR DMITRIEV rođen je u Sankt Petersburgu u Rusiji 1951. godine. Njegov muzički talenat se iskazao vrlo rano: sa 7 godina počeo je sa časovima harmonike – prvo u muzičkoj školi a zatim na Institutu za muziku Musorgski. Školovanje je nastavio na Državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Sankt Petersburgu. Sa 19. godina je osvojio nagradu Takmičenja za muzičare koji sviraju narodne instrumente u Rusiji (1969). Godine 1972. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Dani harmonike u Kligentalu (Nemačka). Strana štampa ishvalila je njegov muzički talenat. Godine 1974. diplomirao je na Državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Sankt Petersburgu, a postdiplomske studije završio je 1977. godine. Više od 20 godina profesor je Konzervatorijuma St. Petersburg. Napisao je studiju Pozicija prstiju za harmoniku koja je istakla njegove nove i napredne tehničke ideje. Koristeći ove tehničke principe njegovi učenici osvojili su nekoliko nagrada na međunarodnim takmičenjima harmonikaša tokom poslednjih godina. Od početka izvođačke karijere, Aleksandar Dmitriev nastupio je na preko 2000 koncerata, snimio 8 ploča i 8 CD-ova. Imao je turneje po Americi, Kanadi i mnogim zemljama Evrope. Godine 1990. održao je koncert u 25 japanskih gradova sa Državnim akademskim orkestrom narodnih instrumenata. Mnogi aranžmani Aleksandra Dmitrieva objavile su izdavačke kuće Sovjetski kompozitori i Muzika. Redovan je učesnik najvažnijih festivala harmonike, seminara posvećenim ovom instrumentu i aktivan kao član žirija na međunarodnim takmičenjima za harmoniku. Održao je master klaseve u mnogim zemljama Evrope. Od 1986. godine je jedan od organizatora i umetničkih direktora međunarodnog festivala Muzika za harmoniku, koji se održava svakog oktobra u Sankt Petersburgu.

ANGEL MARINOV je profesor harmonike na Muzičkoj akademiji u Plovdivu (AMTII Plovdiv). Rođen je 1975. godine u Asenovgradu, diplomirao na Muzičkoj akademiji u Plovdivu na odseku za harmoniku u klasi svog oca, Petera Marinova, i na odseku za kompoziciju u klasi poznatog bugarskog kompozitora Ivana Spasova. Specijalističke studije završio je na Voronezh institutu za umetnost 1992. u klasi prof. Timošenka. Laureat je međunarodnih takmičenja Castelfidardo (1995) i Val Tindone (1999) u Italiji i prvonagrađeni na državnom takmičenju u Chirpan-u (1991, 1993). Kao kompozitor, izdao je veliki broj dela za harmoniku u Bugarskoj i van njenih granica. Kao izvođač, nastupao je u zemljama Evropske Unije i u Rusiji. Negovi učenici dobitnici su nagrada na državnim takmičenjima.

Litvanski harmonikaš, profesor, dirigent i društveni aktivista, RIČARDAS SVIACKEVIČIUS rođen je 1950. godine. Diplomirao je na Akademiji za muziku i pozorište u Litvaniji (klasa V. Furmanavičius) , a nastavio obrazovanje na državnom konzervatorijumu N. A. Rimsky–Korsakov u Sankt Petersburgu i Državnoj muzičkoj akademiji u Kijevu (Ukrajina). Godine 1987. počeo je da predaje narodne instrumente i harmoniku na Akademiji za muziku i pozorište u Litvaniji. Održao je master klaseve u mnogim zemljama Evrope, gde je često bio pozivan i kao član žirija. Njegovo osnovno područje interesovanja je formiranje profesionalnih harmonikaških ansambala u školama Litvanije. Aranžirao je i uredio mnoge kompozicije litvanskih autora za ansambl harmonika, sakupio je i objavio 4 sveske partitura u Litvaniji, Nemačkoj i Francuskoj. Osnivač je i umetnički direktor prvog harmonikaškog kvinteta u Litvaniji – Concertino. Ovaj ansambl je kroz svoj tridesetogodišnji rad ostvario preko 1000 koncerata u Litvaniji i inostranstvu, snimio približno 150 kompozicija za radio i televiziju Litvanije, objavio jednu ploču, dva CD-a i jedan video snimak. Učenici Ričardas Sviackevičiusa dobitnici su velikog broja nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Ričardas Sviackevičius je osnivač i jedinog profesionalnog orkestra harmonike u Litvaniji, orkestra Consona, koji postoji već 20 godina i osvaja nagrade na takmičenjima, promoviše Italiju i sarađuje sa istaknutim solistima. Godine 1987. profesor Ričardas Sviackevičius dobio je titulu počasnog profesora Litvanije i nekoliko puta je nagrađen pismima zahvalnosti od strane Predsednika Litvanije za svoj rad.

 

HARFA

 

1-5
Kateřina Englichová (Češka)
Csilla Gulyas (Mađarska)
Kohar Andonian (Bugarska)

KATEŘINA ENGLICHOVÁ je jedna od najtraženijih čeških harfistkinja svoje generacije i dobitnica Nagrade Prague Classic za 2018. godinu. Nastupa širom Evrope, Severne Amerike, Japana, Hong Konga i Novog Zelanda. Sarađivala je sa brojnim umetnicima (Mstislav Rostropovitch, Josef Suk, Robert Davidovici, Gerard Causee, Cynthia Phelps i drugi) i ansamblima (Skampa Quartet, the Prazak Quartet, Haas Quartet i drugi). Nastupala je na brojnim međunarodnim festivalima. Američki debi imala je 1998. godine kada je nastupala u Karnegi holu. Debi sa Češkom filharmonijom imala je 2008. godine. Nastupala je u najpoznatijim koncertnim dvoranama i sa poznatim svetskim orkestrima. Ostvarila je saradnju sa savremenim kompozitorima među kojima su Zdenek Lukas, Eric Sessler, Lubos Sluka, Jindrich Feld i drugih. Kao solista i kamerni muzičar snimila je više od 35 CD izdanja (izdavačke kuće Supraphon, Harmonia Mundi, Discover International i druge). Njen snimak (Jolivet, Pierné, D´Indy, Francaix) sa Karlom Jansom i kvartetom Martinu osvojio je nagradu Supersonic. Godine 2016. snimila je solo album Muzika za harfu, na kome je zapaženo premijerno izvođenje dela pisanih za nju kao i izvođenje manje poznatih čekških kompozicija. Budući da svira i klavir, ova umetnica je posvećeni aranžer klavirske muzike za harfu. Prema njenom mišljenju, harfa je predivan instrument i zalaže se za to da kompozitori i harfisti prikažu harfu u najboljem svetlu i ne odvajaju je od ostatka muzičkog sveta. Osvajala je nagrade na takmičenjima, sarađivala sa najpoznatijim svetskim dirigentima (Leonard Bernstein, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallish, Simon Rattle, Claudio Abbado i drugi) kao solista i član orkestra. Studirala je na konzervatorijumu u Pragu, Institutu za muziku Kurtis u Filadelfiji i na Visokoj školi za muziku Hans Eisler u Berlinu. Održava majstorske kurseve u Americi, Kanadi, Hong Kongu, Velikoj Britaniji. Član je žirija međunardnih takmičenja i predsednik žirija prvog i drugog Međunarodnog takmienja za harfu u Pragu (2015, 2017). Član je društva Dvoržak i WHS (svetske asocijacije harfista).

CSILLA GULIAS je jedna od najpoznatijih mađarskih harfistkinja i pedagoga. Redovno nastupa kao solo i kamerni muzičar. Snima za mađarski Hungaroton i Sunrise Music u Hong Kongu. Kao stručnjak za tzv. Kodaljijev koncept u instrumentalnoj nastavi, ona je pozvana da održava predavanje na Svetskom kongresu u Hong Kongu, Zagrebačkom festivalu harfe i Međunarodnom festivalu harfe u Budimpešti 2017. godine. Potpredsednica je Mađarskog udruženja muzičkih pedagoga, osnivač i umetnički direktor “Mađarske letne škole harfe” i budimpeštanskog festivala i takmičenja mladih u kamernoj muzici. Trenutno je rukovodilac odseka za harfu na Zoltan Kodaly Choir School and Conservatory u Budimpešti i instruktor na Muzičkoj akademiji Liszt Ferenc za metodiku nastave harfe na početnom i srednjem nivou. Završava doktorske studije na Muzičkoj akademiji Liszt Ferenc na temu “Prvo zlatno doba pedalne harfe – prezentacija tehnike i stila klasičarskog perioda”. Takođe, izdaje priručnike namenjene početnicima i mladim nastavnicima i čest je predavač na majstorskim kursevima i radionicama.

KOHАR АNDONIАN rođena je u Sofiji. Godine 1990. sa pohvalama je diplomirala harfu i pedagogiju na Muzičkoj Akademiji Pančo Vladigerov u klasi prof. Maline Hristove. Doktorsko zvanje stekla je 2017. godine na Novom Bugarskom univerzitetu. Od 1990. do 1992. godine bila je solista orkestra Muzičkog teatra Stefan Makedonski. Od 1993. godine predaje harfu i kamernu muziku u muzičkoj školi Lubomir Pipkov. Njeni učenici su dobitnici brojnih nagrada i laureata na državnim i međunarodnim takmičenjima. Kohar Andonian dobila je nekoliko priznanja za pedagoška postignuća i UNESKO-ov je izaslanik mira. Učestvovala je na master klasevima Suzane Klinčarove (Francuska), Emanuele Esposti (Italija), Lisete Rosi (Italija), Elazabet Binoš (Francuska), Klaudije Antoneli (Italija) i Katerine Mišel (Francuska). Nastupa u rodnoj Bugarskoj, kao i u Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Portugaliji, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Holandiji, Danskoj, Makedoniji i Dubaiju. Bila je član žirija nekoliko državnih i međunarodnih takmičenja i učestvovala na brojnim festivalima poput Apollonia festivala, Skopskog leta, Sofia Music Weeks festivala i Evmelia festivala. Kohar Andonian snimala je za Bugarsku državnu televiziju i radio, kao i za Makedonsku državnu televiziju i radio. Objavila je četiri CD-a, uključujući i jedan sa makedonskim oboistom Vasilom Atanasovim.

 

TAMBURA, MANDOLINA, DOMRA

 

P-5
Tihomir Ranogajec (Hrvatska)
Filip Novosel (Hrvatska)
Veljko Skorvaga (Hrvatska)

 

KLAVIRSKI DUO

 

P-4
Nataša Veljković (Austrija)
Mirjana Rajić (Nemačka)
Lidija Pavlović (Nemačka)

NATAŠA VELJKOVIĆ je rođena u Beogradu. Klavir je počela da uči sa četiri godine, a javno nastupila sa sedam godina. Posle školovanja u rodnom gradu kod profesora Miroslava Petrivuća i Arba Valdme, studije je nastavila prvo u Beču na Visokoj školi za muziku gde je diplomirala 1987. godine u klasi profesora Pola Badura-Škode, potom 1988/89. na Džulijardu u Njujorku kod profesora Rudolfa Firkusnija i u Ženevi 1990/92 kod profesora Harija Datinera. Osvajanje niza nagrada na međunarodnm takmičenjima započela je pobedama u Kapui i Senigaliji 1997. godine. Za uspone njene internacionalne karijere posebno je značajna pobeda na jednom od najvećih pijanističkih takmičenja, na kome se i dodeljuje samo jedna nagrada, Klara Haskil u Veveju, Švajcarska 1985. godine. Usledio je niz nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju nagrade Orlando na Dubrovačkim letnjim igrama, I nagrada na takmičenju World Music Masters u Parizu 1990, Godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije 1991. godine i Laureat Juventus na ArcD’Senans u Francuskoj 1993. godine. Kao solista koncertirala je u svim značajnim muzičkim centrima Evrope, kao i u Rusiji i Kini. Sarađivala jesa poznatim evropskim orkestrima (Orkestar Romanske Švajcarske, Tonhale u Cirihu, Bečki kamerni orkestar, Orkestar RAI, Zagrebački solisti, kamerni orkestri Dušan Skovran i Gudači Sv. Đorđa i drugi) i sa značajnim dirigentima ( David Cinman, Marčelo Vioti, Dimitrij Kitajenko, Lorens Foster, Antoni Vit, Peter Vronski, Kristijan Mandeal, David Šalon, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Milen Načev, Mladen Jgušt, Pavle Dešpalj, Martin Sieghart, Ronald Zollman). Nataša Veljković je gost festivala u Berlinu, Montreu, Monpeljeu, Kanu, Tuluzu, Algaru i drugim. Ostvarila je niz CD izdanja za Zulus records, Gramola i PGP RTS. Deluje kao profesor Visoke škole za muziku u Beču, a do skora i gostujući profesor Univerziteta za muziku u Ostravi u Češkoj. Član je žirijia mnogih internacionalnih takmičenja.

MIRJANA RAJIĆ je rodjena u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića i paralelno u Minhenu na Visokoj školi za muziku (Hochschule für Musik und Theater München) u klasi prof. Biance Bodalie. Studije je nastavila kod legendarnog ruskog pijaniste Lazara Bermana, prvo na Visokoj školi za muziku Franz Liszt u Vajmaru a zatim i na Accademia pianistica u Imoli (Italija). Magistarske studije završila je na FMU u Beogradu i paralelno na Visokoj školi za muziku Carl Maria von Weber u Drezdenu kod prof. Winfrieda Apela, gde je takodje završila Meisterklassenexamen sa najvišom ocenom . Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Amadeusa Webersinkea, Rudolfa Kehrera, Aldo Ciccolinija, Michaela Dalbertoa i Andrew Balla. Mirjana Rajić je osvojila više nagrada na internacionalnim takmicenjima. Bila je stipendista fondacije Dresdner Stiftung Kunst & Kultur i laureat Carl-Maria von Weber stipendije za izuzetne rezultate na Visokoj školi za muziku u Drezdenu. Takodje je dobitnik i nagrade iz fonda Katarina Aćimović na FMU u Beogradu. Mirjana Rajić nastupa kao solista i kamerni muzičar u zemljama Evrope, Kini, Japanu, Singapuru i Americi. Gostovala je na brojnim renomiranim festivalima i saradjivala sa poznatim dirigentima. Kao kamerni muzičar saradjivala je sa muzičarima kao sto su Australian String Quartet, Pavel Berman, Quatuor Ebène, Isang Enders, Saschko Gawriloff, David Geringas, Paul Huang i drugi. Udruženje umetnika Art link u Beogradu izabralo je Mirjanu Rajić kao najperspektivnijeg mladog umetnika u 2005. godini i time omogućilo izdavanje njenog prvog CD-a sa sonatama Mocarta i Šuberta. Godine 2012. objavljen je njen Solo CD sa delima Betovena, Lista i Prokofjeva a 2015. godine su objavljena njena dva albuma sa delima Debisija (Musideco Classical). Od 2008. godine Mirjana Rajić predaje klavir na Visokoj školi za muziku Carl Maria von Weber u Drezdenu. Osim toga, ona drži majstorske kurseve u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji i član je žirija na internacionalnim takmičenjima. Takodje se angažuje u evropskim projektima, povezujući na taj način muzičke institucije iz Nemačke, Srbije i Slovenije.

LIDIJA PAVLOVIĆ je rođena u Beogradu. Sa 5 godina počela je da svira klavir u muzičkoj školi Josip Slavenski u klasi prof. Dragane Trajić, gde je završila svoje niže i srednje muzičko obrazovanje kao đak generacije na teoretskom i instrumentalnom odseku, a nagrađena je stipendijom iz fonda Ivan Petković. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ninoslava Živkovića, u čijoj klasi je nastavila i magistarske studije. Dalje usavršavanje nastavlja u Nemačkoj na Visokoj školi za muziku u Karlsrue-u u klasama prof. Mihael Ude i Markus Štange, prvobitno na master studijama klavira, a potom u istim klasama završava sa najvišom ocenom i Konzertexamen studije za klavirsku kamernu muziku. Dalje impusle dobija na majstorkim kursevima sledećih profesora: Paul Gulda, Roland Keller, Ralf Gothóni, Oleg Stepanov, Natasha Vlassenko, Eduard Brunner i drugih. Dobitnica je velikog broja najviših nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni. Višestruka je dobitnica stipendije za studije u inostranstvu Fonda za mlade talente Republike Srbije, zatim nemačkih stipendija Baden-Württemberg, Festival junger Künstler Bayreuth i stipendija Bramsove kuće u Baden-Badenu, kao i nagradnog boravka u istoj. Učesnica je festivala u Srbiji i inostranstvu, a kao solista i pasionirani kamerni muzičar koncertira u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Srbiji i Brazilu. Beleži gostovanja na televiziji i radiju. Bila je oficijalni korepetitor Beogradske dečje filharmonije. Od 2006.-2008. bila je zaposlena kao korepetitor u muzičkoj školi „Josip Slaveski“ u Beogradu. Od 2014. godine stalni je korepetitor u klasama viole na „International Mendelssohn Summer School u Hamburgu. Članica je Astris trija i Euterpi klavirskog dua.

 

KAMERNI DUO

 

1-4
Sofija Cingula (Hrvatska)
STRAŠO TEMKOV (Makedonija)
Jovan Bicevski (Makedonija)
Lidija Pavlović (Nemačka)

SOFIJA CINGULA, mezzosopran, rođena je u Zaboku. Osnovnu i srednju školu završila je u Varaždinu. Muzičko školovanje započela je kao čelistkinja u klasi profesora Darija Milkovića na Glazbenoj školi u Varaždinu nakon čega upisuje solo pevanje u klasi Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995/1996. započinje studije Solo pevanja na Univerzitetu za muziku i glumu u Beču. Posle diplomskih studija započinje magisterij na odseku za operu (pevačka klasa Sebastian Vittucci, operski studio Curt Malm i Uwe Theimer), koji završava 2003. godine. Magisterij na odseku Lied i Oratorijum upisuje najpre u klasi proslavljene primadone Marijane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog operskog prvaka, koncertnog umetnika i kompozitora Roberta Holla, kod kojeg, u akademskoj godini 2006/2007. uspešno završava i taj deo studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Lidije Horvat-Dunjko. Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najpre kao profesorka solo pevanja i kamerne muzike u Glazbenoj školi u Varaždinu (2005- 2009), a potom na Odseku za muziku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gde je stalno zaposlena u zvanju docenta. Vodi odseka za solo pevanje i učestvuje u izvođenju i osmišljavanju sledećih kolegijuma: solo pevanje, kamerna muzika, osnove vokalne tehnike, vežbe iz vokalne tehnike i vokalno-tehnički aspekti dečjih pesmica i vokalnih primera u nastavi. Koncertni i operski nastupi Sofije Cingule obuhvataju širok i raznolik repertoar – od rane muzike do modernih premijernih izvođenja savremenih autora koji joj neretko i posvećuju svoje. Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, nastupa u Austriji, Sloveniji, Nemačkoj, italiji, Švajcarskoj i Južnoj Koreji, a uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien i na turnejama po Japanu i Kini. U sezoni 2003/2004. bila je alternacija za Treću damu u bečkoj Volksoperi. U leto 2006. nastupila je kao Anina u Verdijevoj Traviati na Muzičkom festivalu u Steyru. 2008, uz maestra Mladena Tarbuka i bečki kamerni orkestar Wiener Concert-Verein, nastupila je u poznatom Musikvereinu u Beču. Nagrada za izvrsnost Rotary kluba Varaždin za najbolji magistarski rad dodeljena joj je 2003. za rad na temu Dora Pejačević, život i pesme. 2007. godine u finalu Concorso internationale di Canto Città di SantAngelo 2007. u Italiji žiri u sastavu eminentnih vokalnih pedagoga dodelio joj je posebnu nagradu za najbolju interpretaciju. 2009. godine osvojila je drugu nagradu u svojoj kategoriji, kao i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju teatra iz Brna na međunarodnom pevačkom takmičenju Iuventus Canti u slovačkom Vrableu. 2010. se, kao jedina Hrvatica među 56 od stručnog žirija izabranih kandidata iz celog sveta, plasirala na veliko pevačko takmičenje Seoul international Music Competition. Sofija Cingula učestvuje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozijuma. Autorka je nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s naučnog aspekta i najnovijih naučnih istraživanja. Stručna je saradnica za vokalnu pedagogiju raznih vokalnih ansambala.

Flautista STRAŠO TEMKOV je jedan od najuspešnijih makedonskih muzičara svoje generacije, čija mnogostruka delatnost učvršćuje tradiciju umetničke muzike u Makedoniji i promoviše interpretaciju na duvačkim instrumentima koji su karakteristični za makedonsko podneblje. Muzika postaje njegovo životno opredeljenje u ranoj mladosti, a kasnije se formira kao vrstan muzički izvođač. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Skoplju, a postdiplomske studije na Muzičkoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji. Tokom studija je sarađivao sa poznatim evropskim i svetskim umetnicima. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima za mlade muzičare. Od 1991. svira u Makedonskoj filharmoniji i postaje prepoznatljiv znak ove institucije: kao prvi flautista filharmonije redovno izvodi upečatljiva dela svetske orkestarske literature. Nastupao je sa brojnim orkestrima među kojima su pomenuta Makedonska filharmonija, Francusko-američki kamerni orkestar, Kamerni orkestar makedonske filharmonije, Kamerni orkestar Amorozo i drugi. Član je renomiranog Makedonskog duvačkog kvinteta i drugih kamernih ansambala. Strašo Temkov nastupa na poznatim festivalima u zemlji i inostranstvu: Ohridsko leto, Jesenje muzičke svečanosti, Skopsko leto, Dani makedonske muzike, Heraklejske večeri, a ubraja se u retke makedonske umetnike koji su izvodili u Karnegi holu u Njujorku. Repertoar koji izvodi obuhvata širok izbor kompozicija napisanih od baroka do današnjih dana, a zapažena je njegova težnja da promoviše nova dela kako svetske, tako i domaće literature za flautu. Izdao je dva CD-a u saradnji sa pijanistkinjom Marijom Vrškovom. Pored umetničke delatnosti, aktivan je i kao pedagog. Predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, mentor je studentima na diplomskim i magistarskim studijama. Rezultati njegove pedagoške delatnosti su očigledne, njegovi studenti osvajaju prestižne nagrade na takmičenjima za mlade muzičare, imaju svoje samostalne resitale i sviraju kao solisti sa orkestrom. Strašo Temkov je i osnivač kvarteta flauta Aulos. Član je žirija domaćih i međunarodnih takmičenja.

Violista JOVAN BICEVSKI rođen je 13. februara 1975. godine u Skoplju. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je na Državnoj muzičkoj školi Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju. Nastavio je sa školovanjem na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi Ljubomira Gospodinova. Kao student je učestvovao na velikom broju koncerata, u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti, kao član kvarteta i kamernih orkestara. Od 1995. do 1997. godine bio je prvi violista Međunarodnog simfonijskog orkestra za mlade u Altenburgu (Nemačka), sa kojim je nastupao u gradovima širom Nemačke. Tokom ovog perioda imao je koncerte sa kamernim orkestrima, čiji su članovi bili profesori i studenti Muzičke škole Menhetn. Od 1999. godine radio je kao profesor viole i kamerne muzike u državnoj muzičkoj školi u Skoplju. Godine 2005. postao je šef odseka gudačkih instrumenata. Na mesto prve viole kamernog orkestra Skopski solisti dolazi 2007. godine. Fokus njegovih aktivnosti je na pedagoškoj karijeri i radu sa talentovanim učenicima. Kao rezultat njegovog rada njegovi učenici su uspešni makedonski violisti, dobitnici nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Često je član žirija državnih i međunarodnih takmičenja (Makedonija, Srbija, Rusija, Belorusija, Izrael). Od 2011. godine je direktor Državne škole za muziku i balet Ilija Nikolovski –Luj u Skoplju.

LIDIJA PAVLOVIĆ je rođena u Beogradu. Sa 5 godina počela je da svira klavir u muzičkoj školi Josip Slavenski u klasi prof. Dragane Trajić, gde je završila svoje niže i srednje muzičko obrazovanje kao đak generacije na teoretskom i instrumentalnom odseku, a nagrađena je stipendijom iz fonda Ivan Petković. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ninoslava Živkovića, u čijoj klasi je nastavila i magistarske studije. Dalje usavršavanje nastavlja u Nemačkoj na Visokoj školi za muziku u Karlsrue-u u klasama prof. Mihael Ude i Markus Štange, prvobitno na master studijama klavira, a potom u istim klasama završava sa najvišom ocenom i Konzertexamen studije za klavirsku kamernu muziku. Dalje impusle dobija na majstorkim kursevima sledećih profesora: Paul Gulda, Roland Keller, Ralf Gothóni, Oleg Stepanov, Natasha Vlassenko, Eduard Brunner i drugih. Dobitnica je velikog broja najviših nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni. Višestruka je dobitnica stipendije za studije u inostranstvu Fonda za mlade talente Republike Srbije, zatim nemačkih stipendija Baden-Württemberg, Festival junger Künstler Bayreuth i stipendija Bramsove kuće u Baden-Badenu, kao i nagradnog boravka u istoj. Učesnica je festivala u Srbiji i inostranstvu, a kao solista i pasionirani kamerni muzičar koncertira u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Srbiji i Brazilu. Beleži gostovanja na televiziji i radiju. Bila je oficijalni korepetitor Beogradske dečje filharmonije. Od 2006.-2008. bila je zaposlena kao korepetitor u muzičkoj školi „Josip Slaveski“ u Beogradu. Od 2014. godine stalni je korepetitor u klasama viole na „International Mendelssohn Summer School u Hamburgu. Članica je Astris trija i Euterpi klavirskog dua.

 

HOR

 

1-2
Nemanja Savić (BIH)
Jelena Susnick (Slovenija)
SAŠO TATARČEVSKI (Makedonija)

Dirigent JELENA SUSNICK je sarađivala sa poznatim dirigentima (Darinka Matić-Marović, Mladen Jagušt, Anton Kolar, Stanko Šepić, Emil Tabakov, Yakov Kreizberg, Yuri Temirkanov, Colin Metters). Dirigovala je poznatim orkestrima i horovima Evrope. Predaje dirigovanje, orkestar, hor, etnomuzikologiju i kontrapunkt. Autor je studijskih planova za orkestar, hor i dirigovanje (Srbija i Crna Gora). Zbog izvanrednih pedgagoških postignuća Ministarstvo prosvete Slovenije imenovalo je Visokim savetnikom 2004. godine. Drži seminare za horsko dirigovanje i učestvuje u žirijima takmičenja u Srbiji. Diplomirala je orkestarsko i horsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa ocenom 10. Kao uspešan pedagog dobijala je nagrade fonda Kosta Manojlović 1996, 1998. i 1999. godine. Nagradu za najboljeg stranog dirigenta (100 poena) i Nagradu za najbolje izvođenje moderne kompozicije dobila je 2005. godine na takmičenju Comune Cortemilia u Italiji. Osnivač je i dirigent Super orkestra za mlade, koji spaja mlade iz orkestara različitih zemalja. Takođe je osnovala i Super hor mladih, kojim diriguje. Učesnik je brojnih poznatih evropskih festivala.

SAŠO TATARČEVSKI je rođen je u Bitolju, Makedonija, gde je započeo svoje muzičko obrazovanje. Master diplomu horskog, simfonijskog i operskog dirigenta stekao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Učestvuje u sprovođenju majstorskih kurseva u Njujorku, Rimu, Berlinu, St. Petersburgu, Sarteanu i Moskvi. Nastupao je sa Makedonskom filharmonijom, orkestrom Makedonske opere, Bitoljskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom ICE iz Rima, Bitoljskom operom, modernim muzičkim ansamblima Alea i Con Tempora, Simfonijskim orkestrom FM-a, Solistima FM-a, Simfonijskim orkestrom Hermitage i drugim ansamblima. Profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti i dirigent je mešovitog hora Dragan Šuplevski, kamernog hora Pro Ars i ženskog hora MKC iz Skoplja. Izvodio je i van granica Makedonije na brojnim koncertima i osvajao nagrade na mnogim međunarodnim takmičenjima u Portugaliji, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i drugim zemljama. Od 2014. je umetnički direktor i vodeći dirigent i predavač međunarodnog horskog foruma u Strugi.

KLASIČAN BALET

 

1-4
Iskra Ring (Švedska)
Aleksandar Neškov (Grčka)
Iskra Šukarova (Makedonija)

ALEKSANDAR NEŠKOV rođen je u Novom Sadu, gde je pohađao Državnu baletsku školu i kasnije postao član Baletske kompanije SNP. Godine 1991. pridružio se Baletskoj kompaniji Mađarske kao glavni igrač i Mađarskoj državnoj operskoj kući u Budimpešti kao gostujući umetnik. Preselio se u Atinu 1996. godine i pridružio Grčkoj državnoj operi i baletu, gde je i sada zaposlen, kao vodeći igrač, majstor baleta, asistent koreografa i profesor na Baletskoj školi GNO i Narodnoj plesnoj školi K.S.O.T. Njegov repertoar uključuje u uloge u Kopeliji, Žizeli, Don Kihotu, Krcku Oraščiću, Uspavanoj lepotici, Romeu i Juliji i dr. Pojavljivao se u komadima M. Sparembleka, V. Logunova, I. Hercoga, L. Masina, F. Nikolaua i drugih. Nagrađen je od strane Grčkog ministarstva kulture kao Najbolji muški plesač (2003).

SAVREMENA IGRA

 

2-4
Maša Kolar (Hrvatska)
Maciej Kuźmiński (Poljska)
Leo Mujić (Hrvatska)

MAŠA KOLAR je rođena u Zagrebu, gde je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. Do 1991. pohađala je Vlaamse Dansacademie u Bruggeu. Profesionalnu igračku karijeru započela je 1986. u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, a nastavila 1992. u Drezdenskom baletu u kome je 1995. dobila status solistkinje. Godine 1997. dobija nagradu Mary Wigman za posebna plesna dostignuća u koreografijama Johna Neumeiera, Stephana Thossa i Mats Eka. Godine 1998. dobila je angažman u Thoss-TanzKompanie u Kielu, a 2001. sa istom grupom preselila se u Hannover. U ulozi Carmen u koreografiji Matsa Eka za Lyonski balet gostovala je u Aziji. Od 2000. sarađuje sa Baletom Queensland u Brisbaneu. Tokom 2005, 2006. i 2008. predavala je na Univerzitetskoj plesnoj akademiji u Stockholmu i na Univerzitetskoj plesnoj akademiji u Interlochenu, asistirala u Baletu Aalto u Essenu i vodila plesne radionice u Japanu, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Australiji. Godine 2007. postala je članica Aterballetta u Italiji, gde je radila s koreografima Maurom Bigonzettijem, Ohadom Naharinom, Marcom Goeckeom, Ginom Patterson, Andréom Mesquitom i Walterom Matteinijem. Asistirala je Stephanu Thossu na postavljanju triju savremenih baleta i Labudovog jezera u Baletu Queensland. Od 2006. godine zaposlena je na Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih kao predavač i koreograf, a nastavlja međunarodnu karijeru kao slobodna plesna umetnica. Za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, zajedno sa Zoranom Markovićem, postavila je balet Interval, a za Bitef Dance Company balete Othello i Don Juan (2014). U Zagrebu je producent, koreograf (zajedno sa Zoranom Markovićem) i izvođač predstave BoNeT i The Morning After the Night Before i Broadcasting Shake Your Booty, a tokom 2012. i 2013. The Memory of Water i Merry Christmas for Naughty Kids. Za Nacionalni balet mladih u Hamburgu 2013. i 2014. postavlja dve kratke koreografije, a za Balet HNK-a Ivan pl. Zajc koreografiju Pour homme et femme. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta (2008), Nagrade kritičarskog stola za vrhunsko izvođenje u Austinu i Nagrade za vrhunsko izvođenje u predstavi BoNeT, kao i Nagradu publike za koreografiju BoNeT u Kopenhagenu (2010), Produkcijske nagrade 27. Tjedna suvremenog plesa za predstavu BoNeT i 30. Tjedna suvremenog plesa za predstavu The Memory of Water (2010. i 2013), Strukovne nagrade UPUH-a (2010) i Nagrade Olga Orlova HNK-a Ivana pl. Zajca (2013).

MACIEJ KUŹMIŃSKI is a choreographer, performer, educator, producer. Co-artistic director of the Caro Dance Theatre in Siedlce, Poland. His independent works form repertoire of the Maciej Kuźmiński Company. Initiator and organizer of the Polish Dance Network The Dance Tabs magazine wrote on Room 40 by Maciej Kuźmiński as ‘perfectly bridging concept and beauty’, a remark that well describes the style of the choreographer. His works, formally daring with grounded, dynamic movement, revolve around existential and philosophy concepts. The artist is also interested in social takes on feminism. Since 2014 Kuźmiński’s works have been presented over 70 times in England, Germany, Israel, Brasil, Austria, Finland, the Netherlands, Slovenia, Czech Republic, Serbia, Ukraine, Belarus, Armenia, Georgia, Italy, Hungary and Poland. The multi-award winning artist has claimed among others the prestigious Audience Award at the Polish Dance Platform 2014, 2nd Prize and Scapino Ballet Prize at the international choreographic competition in Hannover 2016, as well as 1st Prize, Critics Prize and Special Prize at the Festival of Choreographic Miniatures in Serbia 2017. The artist is developing two movement techniques since 2009 – Floor Work and Dynamic Phrasing, based on a wholistic approach to movement through Fascia, inspired by the energy-driven approach from Tai-Chi and supported by movement analysis system called Choreology. He is also developing a compositional method called Task Basket. Author of three BA Degree choreographies for Trinity Laban Conservatoire for Music and Dance in London, IUI – Institut for Artistic Dance in Belgrade, Serbia and Belarussian State University of Culture and Art in Minsk. Since 2013 guest teacher at the Institut for Artistic Dance in Belgrade, Serbia. In years 2013-2016 full-time teacher at the Dance Theatre Departament in Bytom of the Ludwik Solski National Theatre Academy in Cracow, Poland. As a pedagogue taught for the Polish Dance Theatre, Trinity Laban Student Union, Tanec Praha and multiple institutions/events in Finland, Austria, Serbia, Germany and Poland. Apart from managing his own company as a producer, he also organized five dance camps for youth in a small Polish city Zduńska Wola, as well as organized and curated two large educational projects Think Move Dance! in other cities. Kuźmiński worked with and was supported by the Polish Ministry of Culture and National Heritage, Polish Institutes in Germany, Austria and Belarus, Adam Mickiewicz Institute, Institute of Music and Dance and many local institutions. In Novemember he launched Polish Dance Network – a first network for the art of dance in Poland. As a performer debuted in 2007 performing Romeo in Romeo and Juliet by an established Austrian choreographer Liz King. In 2007-2010 as a freelance performer worked with many international and domestic choreographers. In years 2010-2011 soloist of Polish Dance Theatre. Had a pleasure of performing on stages such as National Theatre in Warsaw, Sadler’s Wells in London, Konzerthaus in Vienna for renowned choroegraphers like Ohad Naharin ( Israel ), Nigel Charnock or the Clod Ensemble (UK). Maciej Kuźmiński graduated with Distinction from MA Choreography studies and 1st Degree BA Dance Theatre studies at the Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance.

LEO MUJIĆ je nakon završene baletske škole u Beogradu diplomirao na L’Ecole – atelier Rudra Béjart u Lausannei i odmah nakon toga počeo nastupati kao solista u poznatim evropskim plesnim ansamblima. Tokom svoje karijere nastupio je u koreografijama poznatih savremenih koreografa poput Mauricea Béjarta, Alessija Silvestrina, Jacopa Godanija, Marguerite Donlon, Jiřija Kyliána, Williama Forsythea, Matsa Eka, Ohada Naharina, Amande Miller, Jeana Christophea Blaviera, Blance Lee, Nacha Duata, Carolyn Carson, Philippea Decoufléa i dr. Radeći poslednjih godina kao samostalni umetnik, često učestvuje u različitim međunarodnim projektima i mnogim gala predstavama. Uz nastupe bavi se i koreografijom, koju postavlja na raznim evropskim pozornicama. Predstavlja se kao autor zanimljivog savremenog stila u kome spretno kombinuje moderan i klasičan baletski izraz, čime je postao autorski zanimljiv za mnoga evropska baletska pozorišta. Postavio je baletske predstave za Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani, Akademiju za muziku i ples u Zürichu, solo za Tamása Nagyja u Holandskom nacionalnom baletu u Amsterdamu, solo za Aurelie Dupont u pariskoj nacionalnoj Operi, balet Promeni me na muziku J. S. Bacha za festival Jacob’s Pillow u Massacsettsu, solo za Davida Hollberga, prvaka njujorškog ABT-a, duet za Drew Jocoby i Rubinalda Pronka itd. Gostuje kao pedagog u mnogim baletskim ansamblima i školama (u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, berlinskoj Komische Oper, bečkoj Volksoper, Teatro Comunale u Bolzanu, Operniom studiju u Tokiju i Fukuoki i dr). Kao priznati slobodni umetnik često nastupa na baletskim koncertima (Malakhov & Friends, Stars of the 21st Century u Torontu, World Stars u Budimpešti, u Australiji Queensland Ballet’s Brisbane QLD, međunarodni gala koncert u Taipeiu, godišnji gala koncert u Dortmundu, gala koncert Zvezde štutgartskog baleta i mnogim drugim). Za te nastupe koreografije radi sam, a partnerka mu je najčešće Ilja Louwen. Za ansambl u Augsburgu postavio je celovečernji balet Traumgekrönt, inspirisan poezijom Rainera Marije Rilkea na muziku J. S. Bacha i Paula Hindemitha i celovečernje baletsko-operno delo Orpheus-Saitenschlag na muziku Georga Philippa Telemanna, Dietericha Buxtehudea i Leopolda Hurta, dok u Stuttgarter ballettu postavlja solo za Friedemanna Vogela. U tokijskom Theatre No napravio je nezavisni baletski projekt sa prvacima Novog nacionalnog teatra, u Tokijskom gradskom baletu na glazbu A. Vivaldija, u Mađarskome narodnom pozorištu u Pečuhu balet Change bach na Bachovu muziku, u Nacionalnom baletu u Györu balet Glass house na muziku R. Schumanna i P. Glassa, u beogradskom Narodnom pozorištu balet u operi Moć sudbine Giuseppea Verdija, u novosadskom SNP-u balet Carmina burana Carla Orffa. Nedavno je u rečkom HNK Ivana pl. Zajca premijerno izveden autorski projekt nastao u saradnji sa Mašom Kolar Pour homme et famme na muziku J. S. Bacha. Zajedno s Valentinom Turcu na Dubrovačkim letnjim igrama postavlja autorski projekat Opasne veze, u koprodukciji sa mariborskim SNG-om i Festivalom Ljubljana. U zagrebačkom Baletu prvi put je gostovao 2008. postavivši kraće baletsko autorsko delo Idi vidi na muziku Bacha, a 2011. je postavio balet inspirisan stihovima Dobriše Cesarića Tišina mog šuma na muziku Anite Andreis i postavio delove za operu Hamlet Ambroisea Thomasa u režiji Michiela Dijkeme.

NARODNA IGRA

 

1-4
Dragan Kovačević
Selena Rakočević
Srboljub Ninković

DRAGAN KOVAČEVIĆ KUZMANOVIĆ rođen je u Beogradu 1955. godine. Diplomirao je produkciju na odseku za Organizaciju scenskih i kulturno umetničkih delatnosti na Fakultetu Dramskih Umetnosti. Kao stipendista Vlade Holandije boravio je mesec dana na usavršavanju i izradi diplomskog rada na Igračkoj akademiji Roterdam i Folklornom teatru Amsterdam (diplomski rad: Igračka akademija Rotterdam i mogućnosti primene iskustava u oblasti scensko muzičkih delatnosti Srbije). Karijeru je započeo kao umetnički rukovodilac nekoliko amaterskih folklornih ansambala u Beogradu i Srbiji, gde je bio i autor koreografija. Godine 1994. postao je generalni direktor INEX filma. Saradjivao sa mnogim svetskim filmskim kompanijama i učestvovao na mnogim znacajnim svetskim filmskim festivalima (Kan, Rim, Milano, Monpelje, Šangaj). Bio je gost koreograf i član audicijske komisije najvećeg i najznačajnijeg folklornog ansambla u Americi – Duquesne University Tamburitzans. Od 2000. do 2007. godine bio je direktor sektora za kulturu i obrazovanje Srpskog narodnog saveza u Pitsburgu. U okviru svoje delatnosti u Savezu obezbedio je distribuciju, CD-ova, filmova i knjiga iz Srbije. Uređjivao je i pisao autorske članke na engleskom i srpskom jeziku za redovnu rubriku Culture & Heritage u listu American Srbobran. Organizovao je gostovanja umetnika iz Srbije i držao predavanja o srpskoj kulturi u važnijim centrima srpske dijaspore. Sarađivao je sa mnogim relevantnim organizacijama i pojedincima. U saradnji sa Ambasadom Srbije tri godine za redom organizovao je Festival srpskog igranog filma The Prism- New Serbian Cinema u Vašingtonu. Gostuje kao predavač na Univerzitetima Duquesne, Pittsburgh i Carnegie-Melon. Od 2010. do 2015. godine bio je glavni i odgovorni urednik FEELMAX YU TV-a. Jedan od većih projekata tokom ovog perioda je serijal emisija o nastavnom osoblju i zanimanjima za koja se školuju studenti, praćeno najboljim studentskim radovima (Fakultet dramskih umetnosti Beograd- katedre).

SELENA RAKOČEVIĆ je diplomirala etnomuzikologiju na Katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 1995. godine. Od 1997. godine je nastavnik na istoj Katedri na predmetu etnokoreologija. Do sada ja objavila veći broj stručnih radova, tri kompakt diska i pet knjiga: Vokalna tradicija banatskih Srba okoline Pančeva, Vokalna tradicija Srba u Donjem Banatu, Igre plesnih struktura: Igra i muzika za igru Srba u Banatu u svetlu uzajamnih uticaja, Tradicionalni plesovi Srba u Banatu i Festival kao strategija dijaloga. Deset godina ETHNO.COMa. Oblasti stručnih interesovanja Selene Rakočević su prvenstveno usmerene na muzičku i plesnu tradiciju Vojvodine-Banata u svetlu viševekovnih međukulturnih uticaja u okviru centralnoevropskog plesno/muzičkog idioma, ali i istorija discipline. Aktivan je član najvećeg svetskog udruženja etnomuzikologa Međunarodnog saveta za tradicionalnu muziku (International council for traditional music, ICTM). Pored naučne i pedagoške delatnosti Selena Rakočević se bavila i plasmanom tradicionalne muzike kroz funkciju umetničkog direktora Festivala tradicionalne muzike ETHNO.COM koji se održava tokom avgusta ili septembra meseca od 2003. godine u Pančevu u organizaciji Kulturnog centra. Od školske 2009/2010. godine Selena Rakočeveć radi i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde studentima etnomuzikologije predaje etnokoreologiju.

 

Pravilnik

 

Sadržaj ovog sajta je zaštićen autorskim pravima čiji je nosilac i koja zadržava Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije.

Loading...