Saradnja sa EMU

Predsedništvo u Beogradu

Predsedništvo EMU se, u saradnji sa Zajednicom kao organizatorom, u periodu od 3 – 4. oktobra 2014. sastalo u Beogradu. Delegaciju Evropske unije muzičkih škola činili su gospođa Helena Maffli (Švajcarska, predsednica EMU), prof. Paolo Ponzecchi (Italija, potpredsednik), Timo Klemettinen (Finska), Willem van Moort (Holandija) i Tomas Kolafa (Češka).

Program

Dan 1
3/ Okt
Uvod 15.00
Predsedništvo 16-18.00
Koncert19.00
Dan 2
4/ Okt
Predsedništvo 9.30-12.30
Razgledanje grada 13.30-15.30
Predsedništvo 15-18.00
Svečani koncert20.00
Prezentacija
PDF/ preuzmite
Koncert…

Po oceni gospođe Helene Maffli, predsednice EMU, organizacija sastanka Predsedništva EMU u Beogradu i pratećeg programa bila je veoma uspešna. Posebno je istaknut visok nivo prezentacije naših muzičkih i baletskih škola na svečanom koncertu u Skupštini grada.

Vrhunac događaja predstavlja izvanredan koncert u subotu uveče, održan u Skupštini grada… nešto najbolje što smo mogli da čujemo do sada u kontekstu EMU. Možete biti ponosni na kvalitet onoga što su vaši nastavnici i učenici postiglii. Nadamo se da će budući kontakti i projekti omogućiti i drugim članovima EMU da se upoznaju sa vašom pedagoškom tradicijom i rezultatima.

U uvodnom izlaganju EMU 1973 – 2013 : 40 Years for Music predstavljen je istorijat, organizacija i koncept EMU kao neprofitne i nevladine organizacije. EMU je članica evropskog i svetskog muzičkog veća (EMC, IMC). Osnovana 1973, danas predstavlja krovnu organizaciju za 24 nacionalne asocijacije muzičkih škola iz evropskih zemalja (Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Engleska-Vels-Severna Irska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Italija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska). Članice EMU imaju u svom sastavu više od 6 hiljada škola, 150 hiljada nastavnika, oko 3 miliona učenika mlađih i milion starijih od 25 godina.

Neki od ciljeva EMU su promocija visokog kvaliteta u muzičkom obrazovanju, kao i podrška očuvanju različitosti u muzičkoj tradiciji. Velika pažnja se posvećuje približavanju muzike najrazličitijim socijalnim grupama (Music makes People). Na generalnoj skupštini EMU održanoj u Vajmaru od 6. do 10. oktobra 1999, kulturnoj prestonici Evrope za tu godinu, jednoglasnom odlukom svih predstavnika nacionalnih asocijacija muzičkih škola (među njima i Srbije, prim. ZMBŠS  ), prihvaćena je tzv. Vajmarska deklaracija. EMU je deklaraciju uputila Komitetu za kulturu, omladinu, obrazovanje, medije i sport Skupštine Evrope, kao i Savetu Evrope, zahtevajući od članova ovih institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi aktivno podržali promociju muzičkih škola u Evropi, u duhu Vajmarske deklaracije koju je Unija donela. Očekujemo da institucije i pojedinci odgovorni za muzičke škole u Evropi i na nacionalnom i lokalnom nivou primene Vajmarsku deklaraciju kao smernicu za sprovođenje politike od značaja za muzičke škole kao aktivne učesnike u kulturnom životu.

EMU podstiče razmenu studenata i pedagoga. U tom cilju je organizovano 10 evropskih festivala mladih (European Youth Music Festival: 1985 Munich/Germany, 1989 Strasbourg/France, 1992 Eindhoven/The Netherlands, 1995 Budapest/Hungary, 1998 Barcelona/Spain, 2000 Trondheim/Norway, 2002 Bern/Switzerland, 2004 Malmö/Sweden & Copenhagen/Denmark, 2007 Pecs, Budapest, Székesfehérvár/Hungary, 2009 Linz/Austria, 2012 Emilia-Romagne/Italy).

Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije upoznala je goste sa organizacijom, konceptom rada i specifičnostima našeg muzičkog i baletskog obrazovanja (prezentaciju možete preuzeti ovde). Svi sastanci Predsedništva EMU su održani u sali Muzičke škole "Stanković", gde je prvog dana gostima priređen koncert odseka za staru muziku, džez, solo i tradicionalno pevanje, da bi se muzičke i baletske škole predstavile visoko ocenjenim nastupima solista, orkestra, hora i baletskih ansambala na svečanom koncertu u Skupštini grada, na kraju drugog dana zasedanja Predsedništva.

European Music School Union

Sadržaj ovog sajta je zaštićen autorskim pravima čiji je nosilac i koja zadržava Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije.

Loading...